Soalan-Soalan Yang Dituju

Soalan Yang Biasa Ditanya.

Soalan: Sekiranya kami bercadang untuk nikah di Thailand/ Siam, apakah prosedur yang kami perlu buat?

Jawapan: Sekiranya anda bercadang untuk bernikah di Thailand, sila buat passport antarabangsa dahulu di mana-mana Imegresen biasa terdapat di UTC dan passport anda akan siap dalam 1 jam yang berharga RM200 seorang.Selepas itu anda boleh maklumkan pada pihak kami tarikh yang anda pilih untuk nikah sekurang-kurangnya satu hari lebih awal.Pihak kami akan sediakan pengangkutan serta penginapan mengikut pakej yang anda pilih.

Soalan: Bagaimana proses pernikahan tersebut?

Jawapan: Untuk lebih mudah biasanya kami akan bawa Pasangan dari Changlun Kedah terus  menuju ke Majlis Agama Islam . Urusan akad nikah adalah dalam Bahasa Melayu dan lafaz akad nikah juga adalah seperti majlis akad nikah di Malaysia contoh “aku terima akan nikahnya”. Selesai urusan nikah, anda akan terus dibawa ke Pejabat Konsulat Malaysia di Songkhla untuk pengesahan nikah yang mana pengesahan ini mengambil masa 1 hari sementara tunggu surat pengesahan tersebut anda kemudian bermalam di Hatyai atau Songkhla. Keesokan harinya kami akan menjemput anda pada waktu “check out time” iaitu lebih awal dari hotel dan terus ke Pejabat Konsulat Malaysia untuk mengambil surat pengesahan. Setelah selesai semua urusan, anda akan pulang semula ke Malaysia bersama kami dalam waktu yang paling awal.

Soalan
: Berapakah harga untuk pakej pernikahan di Thailand/ Siam?

Jawapan: Untuk pakej pernikahan di Thailand, tertakluk kepada kemampuan anda yang telah kami sediakan. Bayaran ini adalah termasuk jumlah kos yang anda tidak perlu risau lagi ianya termasuklah pengangkutan & penginapan, bayaran di Majlis Agama Islam Thailand, bayaran di Pejabat Konsulat, fotostat dokumen serta makan tengah hari. Tiada sebarang bayaran tambahan dan biasanya tanpa cengkeram.

Soalan: Sekiranya kami hendak balik hari pula ,adakah ada pakej tersebut?

Jawapan: Untuk balik hari harga lebih murah dan boleh merujuk kepada kami melalui 0196698436.

Soalan: Kalau macam itu bagaimana dengan surat konsulat pengesahan  kami sekiranya kami balik hari sebab kami urusan nak cepat dan tiada masa untuk bermalam?

Jawapan: Surat pengesahan konsulat Tidak  boleh dapat tetapi Urusan nikah boleh selesai dalam masa satu hari sahaja. Namun, Pejabat Konsulat meletakkan syarat bahawa setiap surat pengesahan nikah hanya akan dikeluarkan dalam masa dua hari bekerja. Sekiranya dokumen nikah dihantar pada hari Isnin, surat pengesahan tersebut boleh diambil pada hari Selasa keesokan harinya. Sekiranya dihantar pada hari Jumaat, maka anda perlu menunggu sehingga hari Isnin untuk mendapatkan surat pengesahan konsulat tersebut tetapi tidak perlu risau proses surat pengesahan nikah ini hanyalah perlu salah seorang atau keduanya untuk menghantar borang dan mengambil semula itu sahaja dan surat nikah anda juga sah selama setahun di mana pada bila2 masa anda boleh buat pengesahan Konsulat dalam masa setahun.

Soalan: Bagaimana pula kalau hendak nikah hari cuti?

Jawapan: Hari cuti Boleh nikah tiada masalah anda  boleh pilih hari apa yang anda nak untuk pakej nikah balik hari yang sama.

Soalan: Bolehkah kami bernikah di Thailand/ Siam dan kami tidak mahu daftar pernikahan kami di Malaysia atau lambat untuk daftar pernikahan tersebut?

Jawapan: Boleh. Namun, pasangan dinasihatkan untuk mendaftar di Malaysia untuk jaminan masa hadapan anak-anak terutama untuk buat check up di hospital dan buat surat beranak apabila anak itu lahir kelak. Daftar nikah Boleh buat pada bila-bila masa .

Soalan: Bagaimana prosedur pendaftaran nikah di Malaysia? Adakah kami perlu bayar denda?

Jawapan: Untuk proses pendaftaran nikah di Malaysia, pasangan perlu hadir ke Mahkamah Rendah Syariah (bagi kes pernikahan pertama) atau ke Mahkamah Tinggi Syariah (bagi kes poligami) untuk urusan pengesahan nikah luar negara. Setelah selesai urusan perbicaraan, mahkamah akan mengeluarkan surat perintah untuk tujuan pendaftaran. Sila bawa perintah mahkamah tersebut ke Pejabat Agama Islam Daerah untuk tujuan pendaftaran. Bawa bersama semua dokumen yang asal. Sementara denda tertakluk pada hakim setelah keputusan dikeluarkan.

Soalan: Nikah di Thailand/ Siam ini sah ke walaupun wali ayah masih ada lagi?

Jawapan:  Tidak sah sekiranya tidak mengikut syarak rukun nikah,qadhi yang bertauliah dan jarak 2 marhalah dari wali ayah.

Soalan:  Boleh tak kami sebenarnya nak nikah rahsia dahulu di Thailand kemudian nak nikah semula di Malaysia?

Jawapan: Boleh tak ada masalah itu dipanggil Nikah gantung dimana nikah yang nak halalkan hubungan di Thailand tetapi ditangguhkan dahulu majlis akad nikah dan kenduri di Malaysia

Soalan: Dokumen nikah di Thailand ini sah ke kat Malaysia sekiranya serbuan berlaku?

Jawapan: Apabila anda sudah bernikah di mana-mana luar negara mahupun Thailand dan mempunyai sijil nikah hasil dari pengalaman saya dari Mahkamah dimana anda tidak boleh didakwa sebab anda sudah bernikah akan tetapi anda akan ditanya tentang pendaftaran anda di Malaysia.

Soalan : Bolehkan kami nak bernikah dengan warga asing dan belum peluk Islam?

Jawapan :  Boleh sila rujuk dengan pihak kami untuk maklumat terperinci sebab harga dan pakej juga berbeza.

Sebarang kekeliruan yang bermain-main difikiran bolehlah bertanya dengan pihak kami secara    telefon atau message atau watsapp  di talian +6 0196698436 ( Encik Shah)

Mudah-Mudahan Usaha Murni Kita Di Redhai dan Diberkati  Allah Subhanahu Wa Taala???

Tags: kahwin di siam, kahwin di songkhla, kahwin di thailand, kahwin rahsia, kahwin senyap, nikah di siam, nikah di songkhla, nikah di thailand, nikah gantung, nikah sempadan, nikah tanpa wali, poligami,warga asing,mualaf.

(Visited 16 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top