Agen Nikah Thailand | 10 Persoalan Penting Yang Anda Perlu Tahu

Soalan 1: Pernahkah anda terfikir bagaimana hendak memilih ejen nikah di Thailand?

Dalam pemilihan ejen nikah di Thailand, agensi tersebut hendaklah seorang yang bertauliah.

Maksud ejen yang bertauliah adalah ejen yang telah mendapat pengiktirafan hasil persetujuan bersama dalam Persatuan, yang membolehkan pasangan yang bernikah di Thailand senang untuk mendaftar di Malaysia kemudian hari.

Manakala ejen yang tidak bertauliah adalah ejen yang tidak sepakat dengan majoriti perkara yang telah dibincangkan dalam Persatuan dan tidak bersetuju dengan muafakatan malah tidak dapat pengiktirafan erti kata lain scammer.

Serba sedikit tentang diri saya En Shah Zakaria bermula karier sebagai saksi untuk kes-kes nikah kahwin cerai rujuk di Mahkamah Syariah Pantai Timur mengorak langkah dengan mengambil pendekatan untuk tubuh syarikat khas untuk Nikah di Thailand.

Saya mengambil keputusan ini kerana merasai banyak masalah yang dihadapi terutama apabila pasangan itu  mengalami masalah untuk daftar perkahwinan mereka di Malaysia atas sebab mereka pergi tanpa ada orang yang berpengalaman yang bawa.

Pengalaman selama 5 tahun menguruskan pasangan untuk bernikah di Thailand menambah lagi kenyakinan saya untuk pengurusan yang lebih kompetitif.

Soalan 2: Apakah perkara yang perlu disediakan untuk kahwin di Thailand?

Persediaannya adalah pasport,kad pengenalan bakal suami dan isteri dan mas kawin minimum RM50-100.

Soalan 3: Di manakah tempat pernikahan di Thailand yang diiktiraf?

Terdapat beberapa tempat Majlis Agama Islam Thailand yang diiktiraf contohnya di utara ni terdapat dua pejabat agama iaitu Majlis Agama Islam Songkhla dan lagi satu di Majlis Agama Islam Satun.Kedua-dua majlis agama islam diiktiraf oleh JAKIM kerana pernikahan Thailand yang dilakukan mengikut hukum syarak di pejabat agama tersebut.

Manakala di daerah betong di Majlis Agama Islam Yala serta wilayah yang agak ketengah sikit di Majlis Agama Islam Pattani.

Di belah-belah sempadan Kelantan di Majlis Agama Islam Narathiwat.

Dikesemua majlis agama islam pengesahan nikah di Thailand tetap tertakluk pada konsulat/kedutaan Malaysia di Songkhla yang mengesahkan.Tiada pengesahan tersebut agak sukar untuk proses daftar Malaysia kemudian hari.

Soalan 4: Apa pentingnya pengesahan nikah di Thailand selepas nikah?

Pengesahan nikah Thailand tersangatlah penting disebabkan untuk memastikan keabsahan sesebuah perkawinan di Thailand.

Ini adalah kerana apabila untuk daftar di Malaysia surat konsulat/kedutaan wajib ada dalam urusan pendaftaran.

Soalan 5: Kenapa sesebuah perkawinan Thailand perlu didaftarkan di Malaysia?

Sesebuah perkawinan Thailand itu perlu didaftarkan di Malaysia adalah kerana untuk keperluan wasiat dan untuk buat surat beranak anak sekiranya mempunyai anak hasil dari perkahwinan Thailand tersebut.

Sebagai sepasang ibubapa yang bertanggungjawab hendaklah memastikan kebajikan anak terjamin lagi-lagi dari segi nasab mereka.

 Soalan 6: Sah Ke nikah di Thailand?

Selagi perkawinan Siam tersebut berlandaskan rukun nikah yang telah ditetapkan sebagai contoh seorang perempuan tersebut hendaklah berjarak 2 marhalah atau 96 km dari wali mujbir atau wali ayah.2 orang saksi berserta ijab dan qabul.

Saya juga ada membuat artikel berkaitan hukum nikah di Thailand.Sila rujuk sini.

Soalan 7: Bagaimana hendak mendaftarkan pernikahan Thailand di Malaysia?

Proses daftar Malaysia tidaklah sesusah mana cuma hendaklah ada usaha sikit dan sabar. Berminat nak tahu lebih lanjut mengenai daftar Malaysia sila hubungi di talian 019-6698436 (Shah).

Sekiranya anda mengikuti langkah-langkah proses daftar yang telah diberikan dalam artikel saya  semua perkara yang susah  inn syaa Allah akan dipermudahkan dalam urusan pendaftaran.

Setiap perkara yang susah pasti ada jalannya.Kalau semua perkara mudah pasti orang akan memilih untuk berkahwin di Malaysia.

Soalan 8: Berapa bayaran denda di Malaysia?

Denda adalah disebabkan kesalahan bernikah di luar negara tidak kira mana-mana negara anda bernikah termasuklah Thailand dan denda ini juga tertakluk kepada budi bicara tuan hakim setelah pernikahan di Thailand anda berjaya didaftarkan di Malaysia.

Denda sangat subjektif sekitar RM300 hingga RM1000 seorang tetapi kalau guna perkhidmatan saya ada tips-tips berkaitan denda yang saya akan kongsikan.

Soalan 9: Berapa lamakah tempoh untuk kahwin di Thailand itu boleh didaftarkan?

Sebenarnya tiada had tempoh untuk kahwin di Thailand itu didaftarkan.

Soalan 10: Bolehkah sekiranya ambil pakej yang 1 hari?

Pengambilan pakej 1 hari cuma akan mendatangkan masalah kemudian hari disebabkan tiada pengesahan nikah di Thailand.

Kos nampak lebih murah tetapi akan jadi mahal apabila anda hendak membuat pengesahan kahwin di Thailand kemudian hari.

Ini adalah kerana jangka masa tetap sama 2 hari 1 malam untuk dapatkan surat konsulat/kedutaan.

Itu sahaja perkongsian dari saya En Shah, semoga perkongsian ini sedikit sebanyak boleh membantu anda mendapatkan maklumat nikah di Thailand. Jika ingin menggunakan perkhidmatan saya sila hubungi di talian 019-6698436 atau layari pakej nikah di Thailand yang kami tawarkan.

(Visited 11 times, 1 visits today)

1 thought on “Agen Nikah Thailand | 10 Persoalan Penting Yang Anda Perlu Tahu”

  1. Pingback: Pengenalan Diri Dan Syarikat - Promosi Nikah Di Thailand

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top